Singapore 1:1 Logo
 

Exhibition
2 Feb 2007 - 25 Feb 2007
Monday - Sunday, 10am to 9pm
Eve of Chinese New Year, 10am to 5pm
Closed on Public Holidays

Venue
National Library Board
Level 8 Promenade

Admission
Free

(click on each box below to view more details)

MOE TEACHERS NETWORK DAPENSO BUILDING The CONCOURSE ABELIA ONE RAFFLES LINK GALLERY HOTEL WISMA ATRIA ADDITIONS & ALTERATIONS ESPLANADE - THEATRES ON THE BAY ODEON TOWERS EXTENSION CINELEISURE ORCHARD THE RITZ-CARLTON WHEELOCK PLACE MILLENIA SINGAPORE HILTON SINGAPORE SHANGRI-LA HOTEL SINGAPORE THE REGENT SINGAPORE FAR EAST PLAZA SUNTEC CITY NGEE ANN CITY RAFFLES CITY 5 GEMMILL LANE 30 HILL STREET CENTRAL FIRE STATION EXTENSION MARINA SQUARE CHINATOWN COMPLEX GOLDEN MILE COMPLEX PEOPLE'S PARK COMPLEX 31 BOON TAT STREET RIVER PLACE THE EDGE ON CAIRNHILL PENINSULA PLAZA ONE FULLERTON PARLIAMENT HOUSE CAPITAL SQUARE FAR EAST SQUARE WINSLAND HOUSE II INTERNATIONAL PLAZA TANJONG PAGAR PLAZA The HABITAT 1 & 2 THE COLONNADE THE PATERSON EDGE PEARL BANK APARTMENTS FUTURA BEVERLY MAI PRECINCT NORTH 1 ONE GEORGE STREET SGX CENTRE 1 & 2 CAPITAL TOWER CAMDEN CENTRE REPUBLIC PLAZA UOB PLAZA ONE & TWO CALTEX HOUSE AND HITACHI TOWER CALTEX HOUSE AND HITACHI TOWER LIPPO CENTRE OUB CENTRE SINGAPORE POWER BUILDING OCBC CENTRE MND COMPLEX SINGAPORE CONFERENCE HALL DBS BUILDING TOWER 1

CALTEX HOUSE AND HITACHI TOWER
30 Raffles Place and 16 Collyer Quay
Architects 61+
with Murphy Jahn Architects

The 33-storey Caltex House and the 37-storey Hitachi Tower located on two adjacent sites are linked by a four-storey glass galleria. Designed and planned in parallel, each tower takes on different architectural expressions, while complementing each other to strengthen the urban quality of Raffles Place.

The entrance at Caltex House consists of a distinctive glass rotunda and four-storey high portico. The rotunda motif is again expressed on the roof capped by radial sunshading louvres - a strong feature that gives the building a distinctive identity at Raffles Place.

Hitachi Tower, on the other hand, is topped off by a double-storey navigating beacon that recalls the maritime history of the Collyer Quay area. Its faade is expressed in three parts, which breaks the verticality of the 37-storey tower and creates a stepping down effect that matches with the height of its shorter neighbour, Tung Centre.

At the urban level, the two buildings respect and are designed around established patterns of pedestrian movement and urban use. The bank lobby is lifted to the upper floors to create Change Alley on the first storey, a pedestrian thoroughfare lined with retail activities that is today, a well-used and vibrant space linking Raffles Place to Collyer Quay.

+ now Architects 61 Pte Ltd

>>back to main